Nemrég rendeltem PUL-anyagot, mert szeretnék magamnak készíteni posztpartum mosható betéteket. Több anyagot rendeltem, mint ami a betétekhez kellett, így tudtam kicsit kísérletezni. Férjem szendvicseket visz munkába, amelyeket általában méhviaszos kendőbe szoktam neki csomagolni. Ez a meleg viszont nem kedvez a kendőknek, ilyenkor inkább csak a hűtőben használom őket valaminek a lezárására. Így szendvicscsomagoló szalvétákat készítettem.

Aki még nem ismerné, a PUL (Polyurethane leminated) egy olyan vízzáró anyag, amely lélegzik. Ez a modern mosható pelenkák alapanyaga, valamint sok mosható betét vízzáró rétegét is képezi. A szendvicscsomagolóm úgy néz ki, hogy a PUL-anyagot pamutvászonnal varrtam össze, két ellentétes oldalára pedig tépőzárat tettem. Így a szalvéta a szendvics méretére igazítható. A PUL találkozik a szendviccsel, így használat után ezt a részt mosom át mosogatószeres szivaccsal, majd hagyom megszáradni (nagyon gyorsan szárad, ha a pamutvászon részét nem éri víz). Hétvégén mosok fehéret, akkor be szoktam dobni a mosásba.

A másik dolog, amit készítettem, az a kenyértároló zacskó. Ez is PUL-anyagból készült. Nagy gondom volt mindig, hogy a vászonzsákban megvett és tárolt pékáru mindig nagyon hamar kiszáradt. Ha valamilyen hulladékmentes, környezettudatos tippre van szükségem, mindig benézek a Háztartásom hulladék nélkül Facebook-csoportba, mert ott rengeteget lehet egymástól tanulni, inspirálódni. Ott olvastam, hogy többen PUL-ból készült zsákocskákban tartják a pékárukat. Köszönöm a tippet, nekem nagyon bevált. A kenyér sokkal tovább friss marad ebben a zsákocskában.

Varrni amúgy leginkább megmaradt, vagy turis anyagokból szeretek, hiszen a textil legyártása is rengeteg energiát használ fel, valamint utána még szállítják is a termékeket. PUL esetében muszáj volt újonnan vennem, de szerintem még így is környezetkímélőbb, mint a szendvicsek állandó fóliázása, vagy a zacskóban vett/tárolt pékáru.

Szerző: HorvathHelga

Comments are closed.