A mosipelusozást még Lujzival kezdtem el, igazából ez volt a legnagyobb lökés a drasztikus hulladékcsökkentés irányába. Lujzi fél éves volt, mikor átálltunk mosható pelenkára, így a saját szememmel láttam, hogy milyen mértékben csökkent a szeméttermelésünk ezáltal. Valamint attól kezdve, hogy nem műanyagba csomagoltam a popóját, nem volt többé pelenkakiütése, soha többé nem kellett popsikrémet használnunk. Végül vele csak 1 évig mosiztunk, mert 1,5 éves korában a gyengéd szobatisztaság módszerével levettem róla a pelust és soha többé nem adtam fel rá. Így lehet őnála még anyagilag nem térült meg teljesen a befektetés, de a készlet még megvan, második lányunkkal is ezt fogjuk használni.

Az újszülött készlet és a popsitörlők

Mivel Lujzival később kezdtük, most vennem kellett pár újszülött mosipelust. Mindent használtan vettem, így nem volt egy nagy kiadás (kb 16 ezer Ft a teljes újszülött készlet, ezt a gyerek a méreteitől függően kb 3 hós koráig tudja majd használni). A popsitörlő kendőket megvarrtam, egy frottír törölközőt vágtam szét 10cmx10cm-es darabokra és lockoltam a széleit. Még egy ázsiai bilire ruháztam be, ugyanis a babával EC-zni is szeretnék az első perctől fogva. Az EC-ről (angolul elimination communication, azaz ürítéses kommunikáció) már Lujzi érkezése előtt is olvastam, de azt gondoltam, ez valami nagyon elvont és nehezen követhető dolog lehet. Most már tudom, hogy ha az ember folyamatosan a gyerekével van, együtt alszik vele, igény szerint szoptatja és hordozza, akkor nagyon könnyű ráhangolódni a picire és megismerni a kommunikációját. Ezt a megismerést sokkal jobban el lehet mélyíteni úgy, hogy ha a baba ürítési jelzéseire is figyelünk. Mert bármilyen hihetetlen, vannak ilyen jelek, csak teljesen elnyomjuk az újszülöttekben azzal, hogy hozzászoktatjuk őket a pelenkához (aztán meg szenvedünk a szobatisztulással). Szóval mindenképpen meg fogom próbálni az EC-t, ha csak részlegesen is (csak a kakikat elkapni, vagy csak bizonyos időpontokban bilibe/csapba üríteni). Az EC nagy barátja a mosipelus, igazából arra is számítok, hogy az EC miatt kevesebb lesz majd a mosnivaló.

Igen, a mosi kicsit macerásabb, mint az eldobhatós, de én azt vallom, hogy az vezetett ide minket a túlzott szeméttermelésben, hogy iszonyatosan elkényelmesedtünk a műanyag termékek által. Igen, egy picit többet kell vele dolgozni, de nekem megéri. Én Lujzival úgy csináltam, hogy a levetett pelusait egy zárható tetejű vödörbe dobáltam, majd azokat az esti fürdővizében kiöblítettem és mentek vissza a vödörbe. 2-3 nap alatt összegyűlt egy mosásnyi adag, azokat bedobtam a mosógépbe és 60 fokon, fertőtlenítővel kimostam őket. Kakifoltokat marhaepe szappannal kezeltem, de a napocska a legjobb folttisztító.

Másik nagy előnye, hogy gyönyörű mintákat választhat az ember, öröm ilyen szépségekbe csomagolni egy babapopsit.

Kíváncsi vagyok, az új jövevénnyel hogy megy majd a mosizás, lehet teljesen más mosási szokás lesz az új helyzetben kényelmes és az EC is biztosan mássá teszi a pelenkázást. Minden esetre a tiszta pelusok is készen várják már a belevalót.

Szerző: HorvathHelga

Comments are closed.