A húsvéti készülődést idén viszonylag későn kezdtük el. Azért megmutatom, miket csináltunk a lányommal.

Mikor még Belgiumban laktunk, igyekeztem a hagyományokat fenntartani. Tudom, sokan nem szeretik, de nekem kedves gyerekkori élményként maradt meg a locsolkodás. Persze kint nem volt Lujzival sok locsolkodónk, de a tojásfestés, kalácssütés, sonkafőzés nem maradt el. Idén új hagyományként bekerül a tojáskeresés is, mert anyósoméknál ez a szokás alakult ki.

Tavaly kifújtam pár tojást, amit Lujzival befestettünk. Nagyon élvezte, és még idén is emlékezett az eseményre. Viszont a tojások nem maradtak így tartósak, ezért most más alternatívát kerestem. Volt még régebbről pár műanyag és hungarocell tojás, amit a tojásfához használtam, azokat terveztem befesteni Lujzival. Sajnos a költözés közben elkeveredtek. Műanyagot nem akartam venni, a törékeny nem jó, így egy kreatív boltban vettem fa lapból vágott tojásokat, ezeket díszítettük fel akril festéssel, filctollal, zsírkrétával, ragasztással.

Szorgos segítőm

Én nagyon szeretem a hagymával festett tojások színét, ezért idén is festettünk tojásokat vöröshagyma levével. Díszítés gyanánt virágokat, leveleket szedtünk Lujzival, rossz harisnyákat vágtunk el. A választott virágot a tojásra illesztettük és egy már kiszuperált nejlon harisnyadarabbal nagyon erősen hozzáillesztettük. A harisnyát szorosan megkötöttük. Fontos, hogy a virág/levél ne tudjon elmozdulni főzés közben. Több technika van, és úgy csinálom, mint a főtt tojást, csak hagymahéjat rakok a vízbe. A héjjal a vizet felforralom, forrás után beleteszem a tojásokat, hagyom 10 percig forrni, hogy a tojás megkeményedjen, aztán leveszem a tűzről, és a lábasban pihentetem a tojásokat, amíg a víz ki nem hűl. Utána kicsomagolom, zsírral bekenem őket, hogy szép fényesek legyenek. Más színek eléréséhez más növényeket is lehet forralni és színt kinyerni belőlük. Idén nekünk csak erre futotta időből.

Íme az idei tojásfa
A festett tojások, a nyuszik és Horváthné Paksi Gabriella kézműves által készített bárány

Wc-papír gurigákból csináltunk még 2 nyuszit is.

Hétfőn várjuk a locsolókat.

Szerző: HorvathHelga

Comments are closed.