Nekem teljesen bejön a szilárd szappannal való kézmosás, de a férjem és a nagyobb lányom jobban szeretik a folyékonyat. Ez viszont sok műanyag szeméttel járna, otthon elkészíteni egyszerű, így ez is olyan dolog, amit könnyen ki tud váltani az ember. Sőt, jó hír, hogy a pénztárcánkat is sokkal jobban kíméli, ugyanis egy darab szilárd szappanra, csapvízre és egy evőkanál olajra van szükségünk hozzá.

Félreértés ne essék, ez nem hagyományos szappankészítés. Inkább kis csalás, de működik. De a mérce egy pohár vagy bögre lesz, ez lesz egy egység.

Hozzávalók:

1 egység szilárd szappan lereszelve

10 egység víz

1 evőkanál olívaolaj

Először fogjuk a mezei szilárd szappanunkat, amit kis lyukú sajtreszelőn lereszelünk. Egy poharat megtöltünk reszelékkel, ezt beleöntjük egy lábasba. Ugyanazzal a pohárral kimérünk 10 pohár vizet és ráöntjük a reszelékre. Már nem emlékszem, honnan néztem anno a receptet, abban glicerint írnak, de az nálam nincs itthon, így én eddig mindig olívaolajjal dolgoztam. Szóval egy evőkanál olajat teszünk az egyvelegbe és a tűzhelyen felmelegítjük. Nem kell forralni, az a lényeg, hogy a szappanreszelék egységesen szétfőljön benne. Ne ijedjünk meg, melegen nagyon híg a masszánk. Fontos, hogy meg kell várni, amíg teljesen kihűl, akkor kapjuk meg a végleges állagot.  Ez egy kocsonyás massza lesz. Én ezt a kihűlt masszát még át szoktam turmixolni, aztán beleöntöm a pumpás szappantartóba. Attól függően, mekkora poharat használunk, elég sok szappan lehet a végeredmény. A maradékot befőttesüvegekbe porciózom és elteszem. Ha kifogy a tartály, újratöltöm.

Így nekem kész lett 4 nagyobb befőttesüvegnyi szappanom, marat még szappanreszelék is. Mindez egy szappan árából és összesen kb 20perc ráfordításával készült.

Szerző: HorvathHelga

Comments are closed.