Régen rengeteg konyhai papírtörlőt elhasználtunk. Hetente elfogyott 1-2 guriga. Azzal töröltem le gyorsan az asztalt, arra csöpögtettem az olajban sült ételeket, jó volt szalvétának is. Ez volt talán az egyik olyan dolog, amiről nehéz volt lemondani, mert annyira kényelmes.

Ok, ez papír, lebomlik majd, de pl. szelektívbe nem lehet szennyezett papírt tenni és amennyi mennyiség nálunk fogyott, annyit a komposztáló sem bírna el.

Alternatívaként lusta módra az elhasznált pólókat szoktam szétvágni. Ezek a dzsörzé anyagok nem foszlanak, ha elvágjuk őket, így még be sem kell szegni, mehet simán a mosásba pár törlés után. Aki ennél igényesebb megoldásra törekszik, varrhat magadnak akár frottírból is törlőkendőket. vagy be lehet szegni a dzsörzét is.

Azelőtt mindig papírtörlőt tettem a zsírban/olajban sült ételek alá, hogy felszívják a zsiradékot. Mostanában igyekszem nem olajban, hanem csak simán sütőben sütni. Amit viszont muszáj olajban, azt mikor kiveszem, beleteszem egy szűrőbe, a szűrő alá teszek egy tálat, amibe csöpöghet a zsiradék.

Az elmúlt hetekben végre eljutottam oda is, hogy a papírszalvétát kiváltsuk. 3 nagy konyharuhát vágtam szét és szegtem be, így lett 8 db 30×20 cm-es szalvétánk. Anyukám ígérte, hogy majd egy régi, mér nem használt damaszt abroszt is szétvágunk valamelyik hétvégén, és akkor majd azzal fogom bővíteni a készletem. Egyelőre a mindennapi használatra ez a 8 darab megfelel.

A szalvétákat és a törlőrongyokat a heti fehér, 60 fokos mosásba dobom be. Ha nagyon foltos lesz valami, azt marhaepe szappannal kezelem, vagy nátrium-perkarbonátos vízben áztatom egy éjszaka a mosás előtt. De a foltok ellen nyáron a jó erősnapsugár lesz a legjobb megoldás.

Aki amúgy nem tud lemondani a konyhai papírtörlőről, annak ajánlom a bambuszból készült, mosható papírtörlőket. Ezeknek borsosabb az áruk, de ha kiszámoljuk, mennyiszer tudjuk őket újrahasználni és mennyi szemetet spórolunk vele, szerintem megéri. (Pár lelőhely:
https://julka.hu/termek/babmbaw-moshato-konyhai-papirtorlo/ ,
https://temiti.hu/termek/ecoegg-bambusz-torlokendo/ ,
https://www.econeked.hu/termek/pandoo-bambusz-tolrolokendo/ )

Szerző: HorvathHelga

Comments are closed.