Sokat gondolkoztam, hogyan készüljünk idén a karácsonyra. Semmiképpen nem akarok minden napos ajándékozást, a csokit, a felesleges apróságokat. Tavaly egy fa társasjáték 1-1 darabját kapta meg Lujzi minden nap. A kis figurákkal külön-külön is tudott játszani, és arra gondoltam, milyen szuper lesz, hogy karácsonyra összeáll belőle egy játék. A várt eufória elmaradt, nehezen is értette meg, hogy egy nap csak egy dobozt nyitunk ki. Úgyhogy idén ezért is mást terveztem.

Egyszerűbb gyermekkort és természetes játékokat előnyben részesítő körökben hallottam először az élménynaptárról. Ez igazán megtetszett, így neki is láttam. Minden napra jut egy élmény. Nem kell nagy dologra gondolni, csak valami olyasmi, amivel a karácsonyra hangolódunk. Meg is írtam 20 db élménykártyát, melyet kinyomtattam. Olyan élményeket írtam össze, amelyeket mindig majd az adott nap reggelén választok ki attól függően, melyik illik majd a napunkba. A maradék négyet meg majd idő közben fogom kinyomtatni.

Remélem Lujzinak is tetszeni fog ez a fajta adventi készülődés. Engem azért fogott meg, mert az adventnak nem amúgy sem a tárgyi ajándékozás a lényege, hanem a rákészülés, a várakozás és a lelassulás. Mivel tudnám ezt jobban érzékeltetni, mint a közösen eltöltött idővel?

Először arra gondoltam, hogy csinálok egy naptárat, de erről lemondtam, mivel mindig az adott napon fogom beletenni az élményt. Így egy kis dobozkába fog minden reggel érkezni az adott meglepetés. Viszont a kalendáriumnak megvan az az előnye, hogy vizuálisan érzékelteti az idő múlását. Ezt szerettem volna reprezentálni az adventi spirállal. A spirált együtt készítettük Lujzival. Só-liszt gyurmából terveztem, de ajánlották a szódabikarbóna, víz, keményítő keverékével előállítható, állagban só-liszt gyurmára hasonlító masszát. Annyi a különbség, hogy ez nagyon szép fehér. Szép lett, bár az arányokon kicsit még javítani kellett volna szerintem. Fa bábuból festettünk egy pici Lujzit, aki minden nap lép egyet a karácsonyfa felé.

Remélem, elnyeri majd a 3 évesem tetszését.

Szerző: HorvathHelga

Comments are closed.