Nem hívom vegyszermentes takarításnak, mert tulajdonképpen az ecet és a szódabikarbóna is vegyszernek számít. De számomra fontos, hogy a takarítószereink összetevőit ismerjem, és tudjam, hogy egészségre ártalmatlan összetevőket tartalmaznak. Nagyon sok öko tisztítószer van már szerencsére forgalomban, de sajnos a legtöbbjük műanyag csomagolásba van rejtve és én igazából ebben is az egyszerűségre, a minél kevesebb alapanyagra törekszem. Lássuk hát, nekem mik váltak be a takarításhoz.

4 alapanyagot használok takarításhoz: szódabikarbóna, mosószóda, citromsav és ecet.

Lehet mindenféle receptek alapján ablaktisztítót, wc-bombát, felmosószert bekeverni ezekből az összetevőkből, de nem bonyolítom túl a dolgokat. Az egyetlen dolog, amit be szoktam keverni, az egy általános tisztítószer. Eleinte ecetet oldottam fel vízben, de mivel ecetet a közelben csak flakonosan lehet beszerezni (Budapesten a Ne pazarolj! boltban lehet kimérősen kapni), elég sok üres palack termelődött így. Utánaolvastam és megvilágosodtam, hogy a citromsavval is ugyanazt az eredményt lehet elérni. Citromsavat a Zöldboltból be lehet szerezni papír csomagolásban. Szóval egy fél literes flakonban egy evőkanál citromsavat oldok fel. Ezt az oldatot használom a fürdőszoba takarítására (wc, mosdó, csempe, zuhanyzó). A citromsav remek vízkőoldó hatással is bír, ezért a csapokat, vízköves zuhanykabint is tisztává tudjuk vele varázsolni. Ilyen oldattal tisztítom a mosogatót, vagy bármi olyan dolgot, amit kicsit fertőtleníteni szeretnék. Érdemes tudni, hogy míg az ecet elillan, a citromsav nem, így ha túl nagy arányban használjuk, könnyen ragacsos felületet hagyhat maga után. Ha a citromsavas megoldást választjuk és ragadós marad valami, egy vizes ronggyal letörölve ez megszüntethető. De ha fennáll a probléma és zavar minket, akkor maradhatunk az ecetes oldatnál is. A flakonok ellenére még mindig természetesebb és olcsóbb megoldás, mint a boltban kapható vegyszerek. Még az ecettel és a citromsavval kapcsolatban azt érdemes tudni, hogy mivel savakról beszélünk, fa felületek esetén csínján kell velük bánni. Nem azonnal fogják kimarni a felületet, de rendszeres használat esetén esélyes a rongálódás.

Súroláshoz szódabikarbónát és dörzsit használok.

A hatékony felmosás titka szerintem a forró víz. Én mosható tisztítófejet használok, a vödörben pedig 2 evőkanál mosószódát oldok fel fa padló esetén, kőburkolatnál az ecet is tökéletes. Teafa illóolajat szoktam még bele csepegtetni. 

Ablakpucoláshoz vízben oldok fel ecetet és azt használom.

Nagyjából ennyi. A mosogatásról és a mosásról majd külön szeretnék posztot írni. Az általános tisztítások nálam így néznek ki. Biztosan vannak háztartások másfajta igényekkel is. Először fontos felmérni, hogy mire van szükségünk és hogy ezt hogyan tudjuk megoldani a lehető legkevesebb egészségre és környezetre ártalmas anyaggal és minél kevesebb szemét felhalmozásával.

Szerző: HorvathHelga

Comments are closed.