Múlt héten egy szuper délelőttöt töltöttem a falu iskolájának 7.-es és 8.-os tanulóival. Egy pályázat keretében tartottak egészségnapot a faluházban. Meghívást kaptam, hogy tartsak foglalkozást hulladékcsökkentés témakörben.

Sokat gondolkoztam, hogy mivel készüljek. Valami olyasmit szerettem volna, amiben információk is helyt kapnak, de nem szerettem volna előadást tartani, arra gondoltam, hogy valami olyat kellene alkotnunk, amit utána használni tudnak a gyerekek.

Kinyomtattam pár figyelemfelkeltő adatot tartalmazó képet arról, hogy mi mennyi idő alatt bomlik le. Először arról beszélgettünk, hogy mennyire elkényelmesedtünk a műanyag használatát tekintve és hogy milyen fontos az egyéni felelősségvállalás, hogy minél kevesebb hulladékot termeljünk a háztartásunkban.

Egy hosszú asztalon összegyűjtöttem az élet minden területéről pár használati tárgyat, amely bemutatta, hogy a hagyományosan használt, műanyag, vagy műanyagba csomagolt termékeket mivel lehet kiváltani. Ezzel azt szerettem volna megmutatni a gyerekeknek, hogy ez nem valami hippi hóbort, amit lehetetlen kivitelezni. Volt itt mosibetét, intimkehely, bambusz fogkefe, kulacs, függönyzsák, krémdeó, mosódió, mosipelus, fém szívószál, luffa szivacs, méhviaszos kendő és még sok más.

Aztán letelepedtünk a gyerekekkel és elkezdtük az alkotást. Megkértem őket, hogy hozzanak magukkal rossz, kinyúlt, már nem használ pólókat. Ezekből csináltunk pólószatyrokat.

Nagyon örültem ennek a meghívásnak. Ez a korosztály nagyon fogékony minden érdekes információra, és ők formálják a jövőnket. Gyakran a szülőkre is nagy hatással tudnak lenni egy-egy ötletükkel.

Külön öröm, hogya gyerekek is és én is jól éreztük magunkat, alkottunk valamit, amivel csökkenteni tudják a hulladékot, és ki tudja, mi ragadt meg bennük azokból az információkból, amikről beszélgettünk. Én nagyon örültem a meghívásnak, pedagógus végzettségem miatt is nagyon szeretek ezzel a korosztállyal foglalkozni. Nagyon fontos a felnövekvő generáció szerepe abban, hogy milyen világot szeretnének maguk körül kialakítani.

Szerző: HorvathHelga

Comments are closed.