Sosem volt „hajápolási rutinom”, mindig sajnáltam az időt a hajmosásra. Mégis régebben 2-3 naponta kellett hajat mosnom, hogy valahogy kinézzen a hajkoronám. Sok hajam van, viszont vékonyszálú. A fejbőrnél könnyen zsírosodik, de az alja száraz marad. Ilyen feltételekkel álltam neki körülbelül 2 éve a samponmentességnek.

Már sokszor olvastam régebben is az SLS-ről, ami egy agresszív zsíroldó, aminek az a hátránya, hogy a fejbőrt túlzott faggyútermelésre készteti, így nemhogy a problémát nem oldja meg, de egy örökké tartó hajmosási kényszert alakít ki. Ok, ezt tudtam, több helyen olvastam mindenféle macerásan elkészíthető házi samponokról és hajpakolásokról. Aztán egyszer csak megvilágosodtam, hiszen szembe találtam magam a nekem való egyszerű megoldással: szódabikarbóna. Nekivágtam. Egy marék szódabikarbónát oldok fel egy pohár vízben, azzal dörzsölöm át a hajam. Ezt leöblítem és a pohárba löttyintek egy kis ecetet (többnyire almaecet), amit szintén feloldok és azzal is leöntöm a hajam. Ha van rá lehetőségem, nem szárítom meg. És kész. Ennyi. Semmi kutyulás, semmi előkészület, semmi SLS, semmi műanyag flakon. Mivel a szódabikarbóna lúgos, ezért kell az ecet, ami egyensúlyba hozza a fejbőr Ph-értékét. Nekem semmi bajom az ecet szagával, vagyis azt a kis mennyiséget én meg sem érzem a fejemen. De ha valakit zavar, csepegtethet az ecetes keverékbe egy kis illóolajat.

Ez működött, de a piacon elkezdtek százával megjelenni a samponszappanok, így gondoltam azt is kipróbálom. Próbáltam vagy 5-6 terméket, de nekem ez nem vált be, zsíros maradt tőlük a hajam. Vannak ma már szilárd samponok is, azok közül nem próbáltam még semmit.

Próbáltam a rozslisztes hajmosást is, ahol 4-5 kanál rozslisztet vagy zablisztet kell pépes állagúvá hígítani vízzel és azzal hajat mosni, majd sima vízzel, végül ecettel öblíteni. Ez is jól működött, de pici lisztmaradék maradt a fejemen, ami amúgy fésüléssel ki is jött, de nekem ez már macera kategória.

Aztán vannak a tojásos, lenmagos kutyulmányok, pakolások. Ezek közül egyet sem próbáltam, de aki szeret a hajával bíbelődni és receptet keres samponmentes hajmosásra, ajánlom szeretettel a Samponmentes élet (No poo, low poo Hungary) Facebook-csoportot. Itt mindenféle receptet meg lehet találni és eszmét is lehet cserélni a tapasztalatokról.

Hajam a szódabikarbónás hajmosás után

Számomra amúgy megdöbbentő volt, hogy hogy lehet az, hogy a háztartásunkban fellelhető, csomagolásmentesen beszerezhető anyagokkal milyen gyönyörűen tisztán tartható a hajunk, mi mégis a bolti samponokat vesszük, ami még teli is van káros összetevőkkel. Ennyire ki vagyunk szolgáltatva a médiának, a reklámoknak?

És hogyan mosom a 3 éves kislányom haját? Tiszta vízzel. Semmilyen sampon vagy kence nem kell a gyerekek hajára, hiszen náluk majd csak kamaszkorban indul be faggyútermelés. Gyönyörűen tisztán tartható a lányom haja úgy, hogy 1-2 hetente lezuhanyozom neki a haját. Tisztára átverve érzem magam, hogy élete első évében hetente babasamponnal mostam a haját és mindenféle tusfürdőkkel kenegettem a testét.

Hozzá kell tennem, hogy hirtelen csodát senki se várjon a samponmentességtől. Van, akinek hónapokba telik rájönni, mi a saját hajának a megfelelő, van, aki azonnal megtalálja és működik is, van, akinek pár hét kell, hogy a haja megszokja a samponmentességet. Ennyi macera van benne, de utána jön a szabadság. Nekem megéri.

Szerző: HorvathHelga

Comments are closed.