Liza Borka 12 hetes. Az újszülött méretű pelusok nem sokáig tartottak ki nála. 4-6 hetesen mindet kinőtte. Úgyhogy arra biztatok mindenkit, aki újszülött pelusokat vesz és nagyobb babára számít, hogy csak óvatosan. 😀

Úgy terveztem, hogy a kezdetektől mosizunk, de a bábák lebeszéltek, mivel a mekóniumos kaka tapasztalatuk szerint kivakarhatatlan a pelusokból. Hallgattam rájuk, így 3 napig eldobhatót használtunk. 4. napon végre ráadtam a cuki mintás pelusokat. Sajnos befürödtem egy készlettel, ugyanis vettem használtan 11 db ugyanolyan márkájú pelust, de a fazon nem passzol Lizire, szivárog combnál. Így sajna estére esélytelen volt a mosi. Aztán kaptam pár moshatót még kölcsönbe, így Liza 4 hetes korától éjszaka is áttértünk a mosira. Igazából minden flottul megy, 2-3 naponta mosom a pelusokat a többi fehér mosással. A 10 db mosható törlőkendő is jól működik, bár kevésnek bizonyul, így még pótolnom kell.

2 hete próbáltam ki a gyapjú pelusokat (Lujzival nem használtam ezeket). Rögtön szerelembe estem. Nagyon jól néznek ki, praktikus, hogy egy darabot mosás nélkül is hosszan lehet használni, könnyű tisztítani. A babán is nagyon szépen állnak és teljesen rásimulnak (Esélytelen hogy megnyomja valahol gumírozás a combot). Így utólag nagyon sajnálom, hogy nem ismertem meg előbb a gyapjú pelust. Szerintem 5-6 darabbal simán el lehet lenni és ebbe csak a betétek kellenek. Nyilván sokkal jobb a PUL anyagú modern mosható pelenka, mint az eldobható, hiszen nagyon sokszor lehet újra használni, de mégiscsak műanyag az is, ami bár sokkal kevesebb szeméttel jár, azért ez sem fog lebomlani egykönnyen. Ellenben a gyapjú anyagú pelusokkal. Szóval én nagyon sajnálom, hogy kevesebb publicitása van. Úgyhogy aki teheti, arra bíztatom, hogy próbálja ki.

Ami számomra hatalmas élmény és öröm, az az EC (elimination communication/természetes csecsemőhigiénia). Írtam már, hogy ki akarom próbálni a módszert, egy héttel szülés után bele is vágtunk. A módszer nekem nagyon szimpatikus volt és Lujzi is az EC-n alapuló gyengéd szobatisztasággal hagyta el 1,5 évesen végleg a pelenkát. Nagyon tudok azonosulni azzal a szemlélettel, hogy mivel senki sem szeret a saját ürülékében aszalódni, így a babák sem, valamint lelkesen hittem is benne, hogy a babák az első perctől jelzik nekünk ürítési szándékukat, de aztán feladják, hiszen nem érkezik rá reakció. Emelett önző módon a legjobban az motivált, hogy majd kevesebb kakis pelenkát kell vakarásznom. És tényleg!  Lizi olyan egyértelműen jelzi, hogy kakilnia kell, hogy azonnal bili fölé tudom tartani,  és ott landol a végtermék. Aztán megfigyeltem, hogy ébredéskor mindig pisil. Ily módon több pisit is sikerül bilibe abszolválni. Így mi egyelőre a részleges EC útját járjuk. A legelképesztőbb az egészben, hogy mikor bili fölé tartom a lányt, érzem, ahogy az egész teste ellazul és megkönnyebbül. Az első igazi mosolyát is bilizés közben kaptam. Olyan, mintha azt akarná mondani: “Óó, na végre, köszi, anya!” Úgyhogy engem meggyőzött az EC, folytatjuk rendületlenül. Sok extra erőfeszítéssel nem jár a módszer, hiszen egy magatehetetlen csecsemőt amúgy is 24 órás figyelmet követel. Az ember pedig kis odafordulással megismerheti a gyerek ürítési szokásait. 

Szerző: HorvathHelga

Comments are closed.